της Μαρίας Μαθιοπούλου
Ο Βαγγέλης Φάκας, τυπογράφος, και ο Θανάσης Τσουκαλάς, τοπογράφος μηχανικός, δημιούργησαν προ 2ετίας τη Μικροζυθοποιία Καβάλας, τη μοναδική στην πόλη.
Άρχισαν να φτιάχνουν μπύρα στην…κουζίνα σαν χόμπι, σύντομα όμως η φιλοσοφία της ζυθοποίησης και η χαρά που αυτή γεννά τούς συνεπήραν και θέλησαν να τις μεταδώσουν και σε άλλους.
Κάπως έτσι δύο φίλοι από την Καβάλα, ο Βαγγέλης Φάκας, τυπογράφος και ο Θανάσης Τσουκαλάς, τοπογράφος μηχανικός, δημιούργησαν προ διετίας τη Μικροζυθοποιία Καβάλας, την μοναδική στην πόλη και έφεραν στην αγορά την μπύρα Marmita, εμπνευσμένοι από το μαγειρικό σκεύος όπου έκαναν τις πρώτες τους ζυθοποιήσεις.
Με επιρροές από το κρασί και το τσίπουρο, αφού οι οικογένειές τους διαθέτουν αμπέλια και ασχολούνται με την οινοποίηση, οι δύο φίλοι, είδαν στη ζυθοποίηση μια διέξοδο από την έντονη εργασιακή τους καθημερινότητα. Άρχισαν να μελετούν, να πειραματίζονται, να δημιουργούν συνταγές και το χόμπι έφτασε να γίνει επιχείρηση.
Σήμερα η Μικροζυθοποιϊα Καβάλας έχει ετήσια παραγωγή 60.000 φιαλών και 20 τόνων. Διαθέτει τρεις ετικέτες, μία Red Ale, μία Stout αμερικάνικου τύπου και μία American Pale Ale, ενώ έχει βγάλει και δύο παραγωγές σε συνεργασία με δύο άλλες μικροζυθοποιίες.
Οι μπύρες των δύο φίλων βρίσκονται στην τοπική αγορά της Καβάλας -όπου επιλέχθηκε να δοθεί αρχικά έμφαση και έχουν τοποθετηθεί σε 130 σημεία πώλησης- αλλά και σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ενώ στα πλάνα είναι η περαιτέρω επέκταση της παρουσίας τους.
Με δεδομένο δε ότι η Μικροζυθοποιία Καβάλας είναι μόλις δύο ετών, τα σχέδια μπροστά είναι πολλά, μεταξύ των οποίων και οι εξαγωγικές εξορμήσεις.
«Η μικροζυθοποιία έχει μια κουλτούρα, μια συναδελφικότητα και μια κοινωνικοποίηση που μας αρέσει πολύ. Γίνεσαι μέρος μιας κοινότητας που έχει μεγαλώσει τα τελευταία χρόνια. Έχει να κάνει δε με κάτι ευχάριστο και όλα αυτά θέλαμε να τα μεταδώσουμε προς τα έξω» λέει στη Voria.gr ο Βαγγέλης Φάκας.
Η αναζήτηση και η χαρά της ζυθοποίησης
Οι δύο φίλοι ψάχνονταν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Μάλιστα, ο Βαγγέλης Φάκας θυμάται πριν από μερικά χρόνια όταν, φεύγοντας πιεσμένος από τη δουλειά του, πήγε με τον πατέρα του για να κλαδέψουν τα οικογενειακά αμπέλια, και είχε σκεφτεί πόσο ωραία θα ήταν να ασχοληθεί με κάτι που να έχει ηρεμία, να χρειάζεται να πάρει τον χρόνο του, με κάτι πιο χαλαρό και ευχάριστο, χωρίς πίεση.
Κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα της μπύρας, ως μια διέξοδος, που πήρε όμως επαγγελματική μορφή. Οι δύο φίλοι πήγαν στη Γερμανία, αναζήτησαν μηχανολογικό εξοπλισμό, ανέπτυξαν τεχνογνωσία, βρήκαν συνεργάτες, δημιούργησαν τον χώρο τους και ήταν έτοιμοι τον Αύγουστο του 2018.
Αν και η πρώτη τους ενασχόληση με την οικιακή ζυθοποίηση ξεκίνησε το 2013, μεσολάβησε μια πενταετία προτού φτιάξουν την επιχείρησή τους, αφού η μελέτη, η αναζήτηση και ο πειραματισμός, ώστε να δημιουργήσουν αυτό που είχαν οραματιστεί, απαίτησαν κόπο και χρόνο. Ως οικοζυθοποιία μάλιστα είχαν φτάσει να δημιουργήσουν περί τις 70 συνταγές μπύρας.
Η επιλογή του ονόματος για τις μπύρες τους δεν ήταν τυχαία, αφού ήθελαν να δώσουν στο προϊόν τους αυτή την αίσθηση της οικιακής ζυθοποίησης από όπου ξεκίνησε το ταξίδι τους στον χώρο της μικροζυθοποιίας.
Οι δύο φίλοι, μαζί με τον συνεργάτη τους, υπεύθυνο για τις πωλήσεις, Γιώργο Φιλίδη, θέλουν να πετύχουν τη σταθερή πορεία της Μικροζυθοποιϊας Καβάλας στην Ελλάδα και στη συνέχεια να ανοίξουν πανιά και για άλλες αγορές. Και σε όλη αυτή την διαδικασία βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση, μελετούν και αναπτύσσουν καινούριες τεχνικές, ώστε να δώσουν ακόμα καλύτερες μπύρες στην αγορά.
Πηγή: Voria.gr