ESPA Banner

The story of Marmita

Ποιοι είμαστε;

Η περιπέτεια της Μαρμίτας ξεκίνησε αρχές του 2012 πάνω σε ένα μάτι κουζίνας, παρέα με μερικά βιβλία.

Νομίζω ότι, όπως και εμείς, πάνω-κάτω κάθε οικοζυθοποιός (homebrewer) έχει να διηγηθεί μία πρώτη ιστορία με λέξεις όπως “κιτάκι”, “κονσέρβα”, “πλαστικός κουβάς”, “σωληνάκια”, “βανάκια”, “δεξτρόζη” και μια «τρομερή μπίρα!» για happy end.

Όπως, βέβαια, και μία δεύτερη με «πατέντες που δεν δούλεψαν ποτέ», «batch που τους άρπαξε ο πάτος, από τη δυνατή φωτιά» και ακόμα, ίσως «ένα δράκο που τους χάλασε την μπίρα», αλλά ποτέ δεν κατάλαβαν γιατί!

Marmita beer team
Equipment

Πώς ξεκινήσαμε;

Στην αρχή, αντιμετώπισαμε πολλές δυσκολίες στη συγκέντρωση πληροφοριών, δεν είχαμε κάποιον να συμβουλευτούμε, πέρα από μερικά κακογραμμένα ελληνικά βιβλία. Αργότερα, ξένη βιβλιογραφία και κάποια βιντεάκια με διάφορες περίεργες ορολογίες όπως “mash”, “lauter”, “hops” και άλλα πράγματα που δεν καταλάβαιναμε.

Σιγά-σιγά, αγοράσαμε τα πρώτα μας υλικά και ξεκίνησαμε. Γνωρίσαμε άλλους homebrewers, ανταλλάξαμε γνώσεις, παρακολουθήσαμε ένα σεμινάριο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και σταδιακά, αρχίσαμε να φτιάχνουμε το δικό μας οικιακό εξοπλισμό.

Έχοντας κάποιες γνώσεις, πλέον, φτιάχναμε αβέρτα αρωματικές, βυνώδεις και λαχταριστές Ales, τις οποίες πίναμε στα πάρτι που κάνουμε κατά καιρούς – με τους φίλους μας να λένε ότι «είναι πολύ έντονες και πικρές» …αλλά τις έπιναν.

Αυτή η φάση, κράτησε περίπου δύο χρόνια – ίσως και λίγο παραπάνω.

Γιατί “Marmita”;

Έπειτα από ώριμη 🙂 συζήτηση αποφασίζουμε να ψάξουμε εξοπλισμούς, κόστη, νομοθεσίες και το πώς (και εάν!) θα ήταν εφικτό να κάνουμε ένα μικρό ζυθοποιείο.

Το ίδιο διάστημα, περίπου, είχαμε φτιάξει μία συνταγή που ήταν η μόνη για την οποία δεν παραπονέθηκε κανείς: ούτε «πολύ πικρή», ούτε «περίεργα “άτσαλα” αρώματα» – μία ωραία λαχταριστή κοκκινωπή Ale. Ψάξαμε για όνομα και μετά από ένα κάρο πραγματικά (χάλια) ιδέες, καταλήξαμε στο Μαρμίτα!

Μαρμίτα είναι η κατσαρόλα ζυθοποίησης που χρησιμοποιούμε στο homebrewing, είναι ο χαρακτήρας μας και αυτό που θέλαμε να πάρουμε μαζί μας από το γκαράζ της φίλης μας της Αφροδίτης, που μαγειρέψαμε τις πρώτες “δικές μας” συνταγές.

Τα πρώτα βήματα

Επισκεφτήκαμε αρκετά ζυθοποιεία, μάθαμε από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και λάθη που έγιναν κατά το στήσιμο. Μείναμε, πραγματικά, έκπληκτοι από το κλίμα και την συναδελφικότητα των ζυθοποιών και των gypsy brewers. Προστέθηκε, έτσι, ένα ακόμα έναυσμα!

Ακολούθησε μια έκθεση στην Νυρεμβέργη, που πήγαμε για αναζήτηση εξοπλισμού (και σιγά δηλαδή μην χάναμε ευκαιρία για ταξίδι). Αφού, λοιπόν, γυρίσαμε όλα τα σταντ γευσιγνωσίας, μπήκαμε στην αίθουσα με τους εξοπλισμούς των ζυθοποιείων. Παντού γύρω μας πανάκριβα, τεράστια και γυαλιστερά μηχανήματα – όπως αυτά στα βίντεο!

Δικαιολογημένα απογοητευμένοι, λόγω του ότι όλα ήταν κατά πολύ εκτός του budget μας, φτάνουμε πραγματικά στον τελευταίο διάδρομο και πετυχαίνουμε ένα πολύ μικρό αλλά γυαλιστερό ζυθοποιείο. Μέσα από μία πολύ φιλική συζήτηση, με το σχεδιαστή, συνειδητοποιούμε πως ό,τι γνωρίζαμε για μηχανήματα homebrew και επαγγελματικής ζυθοποίησης, ο τύπος τα είχε βάλει πάνω στον εξοπλισμό του. Και αυτό ήταν αρκετό για εμάς.

Μικροζυθοποιϊα Καβάλας

Επιστρέφοντας πίσω στη βάση, μέρα παρά μέρα, βρισκόμασταν, προσθέταμε, αφαιρούσαμε, προσαρμόζαμε, διαβάζαμε, ψάχναμε προγράμματα και τελικά κάποια στιγμή το πρότζεκτ ήταν έτοιμο.

Μετά τα απαραίτητα “Ουάου!!” και “Γεες!!” -αφού γράψαμε, κανονικά, όποιον μας είπε ότι «δε θα είναι βιώσιμο ένα τόσο μικρό ζυθοποιείο» και αφού λύσαμε τις διαφωνίες που είχαμε γύρω από τη μουσική που θα ακούμε- 13 Οκτώβρη του 2017, κάναμε την έναρξη της επιχείρησής μας, δίνοντας την απόλυτα πρωτότυπη επωνυμία “Μικροζυθοποιΐα Καβάλας”.

The Brewery

Marmita Team close up

Μία νέα αρχή

Έχοντας κατασταλάξει και σχεδιάσει με (σχεδόν) κάθε λεπτομέρεια το ζυθοποιείο μας, κάνουμε ένα roadtrip στην Σλοβενία -καλεσμένοι για δοκιμαστικό batch, που σιγά μην το χάναμε- και κάνοντας κάποιες μικρές μετατροπές, παραγγείλαμε τον ζυθοβραστήρα μας. 🙂

Νοικιάσαμε χώρο για ζυθοποιείο και με την καθοδήγηση του απόλυτου εργολάβου, τον κάναμε κουκλί. Για 9 μήνες, οι πατέντες, τα χρώματα, οι κόλλες, τα στεγανωτικά έδιναν και έπαιρναν. Ακολούθησαν κάποια νομοθετικά κολλήματα, πιστοποιήσεις, ογκομετρήσεις και τελικά, 1η Αυγούστου το 2018 παίρνουμε την πολυπόθητη άδεια λειτουργίας.

Σχεδιάσαμε το ζυθοποιείο μας με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε ευελιξία στην παραγωγή, χωρίς να χρειάζεται να φιλτράρουμε και να μπορούμε να εμφιαλώνουμε χειροκίνητα. Η επιθυμία μας από την πρώτη μέρα είναι να παρέχουμε, σε όσους καταναλώνουν τις μπίρες μας, την ίδια εμπειρία που απολάυσαμε και εμείς σε όλο αυτό το ταξίδι της Craft μπίρας.

Τα πρώτα batch

Γεμάτοι αγωνία ξεκινήσαμε το πρώτο μας batch. Πυκνόμετρα, βύνες, συνταγές, υπολογισμοί, τηλέφωνα: ένα χάος! Μέσα σε μόλις 14 ώρες ολοκληρώθηκε το πρώτο βράσιμο και -φανερά βελτιωμένα- σε 13 ώρες το δεύτερο· ρίξαμε τη μαγιά και πηγαίναμε (ανά δυο ώρες) να δούμε αν έβγαλε μπουρμπουλήθρες η δεξαμενή.

Όλα πήγαν βάσει σχεδίου και πολύ οριακά κάναμε την πρώτη μας εμφάνιση στο Thessaloniki Beer Festival.

Με τα χαμόγελά μας μέχρι τα αυτιά, σερβίραμε σχεδόν ό,τι είχαμε φτιάξει, ξεκλέψαμε ό,τι κριτική καταφέραμε, συμβουλευτήκαμε πολλούς παρευρισκόμενους ζυθοποιούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε.

Γυρίσαμε στο ζυθοποιείο μας πραγματικά γεμάτοι. Οι κριτικές ήταν πολύ καλές και πλέον, γνωρίζαμε πώς θέλαμε να προχωρήσουμε από εκεί και πέρα.

Brewery process

Επικοινωνία και διάθεση

Κάπου εκεί στην ιστορία μας προστέθηκε ο Γιώργος. Με τον Γιώργο δουλεύαμε για χρόνια μαζί στα μπαρς και είχε δοκιμάσει -χωρίς γκρίνια!- κάθε μπίρα που είχαμε φτιάξει έως τότε.

Ενθουσιασμένος με το προϊόν μας και κατέχοντας το επικοινωνιακό κομμάτι δεκαπέντε φορές περισσότερο από εμάς, θεωρήσαμε ότι ήταν ο πλέον κατάλληλος για να αναλάβει το σχεδιασμό της διάθεσης και τοποθέτησης της Μαρμίτας.

Κάπως έτσι, με καλοστημένες συνεργασίες και τον κόσμο της Καβάλας να αγκαλιάζει την μπίρα μας αρκετά γρήγορα, η Μαρμίτα έγινε η μπίρα της πόλης.

Λίγο καιρό μετά, η Μαρμίτα είναι διαθέσιμη στα περισσότερα σημεία πώλησης μπίρας, ενώ, παράλληλα, ρέει, σταθερά, στις βρύσες των πιο σημαντικών καταστημάτων εστίασης της περιοχής μας.

Προχωράμε αργά και σταθερά. Θέλουμε να συνεχίζουμε να βράζουμε συνταγές one-off και συνταγές σε συνεργασία με άλλους ζυθοποιούς, να ταξιδεύουμε και να μυούμε όσους δοκιμάζουν τις μπίρες μας στην craft μπίρα όπως τη γνωρίσαμε εμείς – με την κουλτούρα της, τις γεύσεις και τα αρώματά της.

Η «Μαρμίτα» είμαστε εμείς και οι εμπειρίες μας, και αυτή είναι η ιστορία της.

Ατενίζοντας το μέλλον της Μαρμίτας

Για το μέλλον, θέλουμε να διαβάσουμε περισσότερο και να εξελιχτούμε πάνω στην ζυθοποίηση, να “μαγειρέψουμε” νέες συνταγές, να επισυνάψουμε συνεργασίες και να μην χάσουμε ευκαιρία να σερβίρουμε στον κόσμο τις μπίρες μας – να παρτάρουμε, να μαζεύουμε νέες εμπειρίες και (γιατί, όχι;) να προσθέσουμε και εμείς την ιστορία μας στο “Craft Beer Revolution”.

Θα συνεχίσουμε να φοράμε μπλουζάκια άλλων ζυθοποιείων και να πίνουμε τις μπίρες τους, θα συνεχίσουμε να βράζουμε homebrews στο γκαράζ της Αφροδίτης και θα είμαστε εδώ για όποιον θέλει να γνωρίσει, να επισκεφθεί και να γευθεί τον κόσμο μας.

*cheers*

Marmita equipment 1
General photo
Facilities and team
Marmita equipment 2